onsdag 30 december 2015

Skådespelarna i Sällskapsresans värld...

Denna julen så som många andra jular så har Lasse Åbergs "Sällskapsresor" rullat på tv:n.


Jag hittade i Expressen en liten resumé på vad skådespelarna från då gör nu. Tänkte det kunde vara kul att spara och dela med mig till er. Vill inte bara länka till tidningen då den artikeln kanske inte är åtkomlig länge till. Har även lagt till lite eget som jag hittat o som jag tyckte saknades så att den blev lite bättre o roligare faktamässigt. 
Kan inte tro att det var lite mer än 35 år sedan som de visades för första gången, och vem  vet, kanske kommer det snart ännu en då Lasse Åberg funderar på att göra ytterligare en, dock vet jag inte vad den ska handla om - livet på ålderdomshemmet kanske ;)


Lite kul om en annan skådespelare i "Sällskapsresan" är kvinnan som sitter bakom Stig-Helmer i flygplanet är Lasse Åbergs mor Greta Thunell.

Från en filmkritiker ang "Sällskapsresan" eller "Finns det Svenskt kaffe på hotellet?" som hade Sverigepremiär den 22 augusti 1980 kom dessa rader... undra om han ha fått äta upp det efteråt med tanke på att det blev en biografsuccé med publikrekord på 2,8 miljoner åskådare...
...Här ligger en i och för sig blygsam mängd lustiga gags i början, innan resenärerna lämnat Arlanda och just när de kommit fram till destinationen, medan återstoden, praktiskt taget hela Kanarie-partiet, känns särdeles andefattigt vad humor beträffar, segt som knäck och olidligt tråkigt....                                                           - Jan Aghed, Sydsvenska dagbladet 22 Augusti 1980

Men här kommer en del av skådespelarna....
Mats Bergman - Bruno Anderhage - "Den ofrivillige golfaren och "Hälsoresan"

Mats Bergman spelar finansmannen Bruno Anderhage som utmanar Stig-Helmer i en golfmatch. 
Bergman är son till Ingmar Bergman och är kopplad till Dramaten. 
Rollen som Anderhage gav Bergman hans stora publika genombrott. Efter rollen i Golfaren och Hälsoresan har vi bland annat sett honom i rollen som Nyberg i "Wallander"-filmerna. 
Han var gift med scenografen Anna Jurell mellan 1991 och 2003. 

Carina Lidbom - Berit - "SOS"

Carina Lidbom spelade karaktären Berit i "SOS" och har levererat flera klassiska rubriker, men från början var Berit en statistroll. 
- Det var det året jag gick ut från scenskolan. Från början var det egentligen ingen roll, alla de repliker som är i filmen har jag skrivit själv, har Carina tidigare sagt. 
En av de mest klassiska replikerna är "du har inge karra?"
- Min mamma kommer ifrån Sundsvall och jag låtsades att Berit också gjorde det. Där säger man karra. Jag hade en hel bild av denna kvinnan, har Lidbom förklarat. 
Sedan "SOS" har Carina Lidbom bland annat spelat Sunes mamma i "Sunes sommar" en roll som nog de flesta förknippar henne med. I somras spelade hon teater i Kalmar tillsammans med Robert Gustavsson. 

Ulla Skoog - Bäckbyxans fru - "SOS"

Ulla Skoog spelade Bäckbyxans fru (hon med dottern Kajsa på plast-hatar-båten) i SOS.
Sedan dess har hon fortsatt att göra både film och TV och stått på scen i olika sammanhang. Bland annat i humorserierna "Lorry" och "Reuter & Skoog". 
En av hennes senaste tv-roller är som Rut Johannesson i hullade "Fröken Frimans Krig", säsong två hade premiär nu den 25:e december 2015 i SVT. 


Kim Anderzon - Siv - "Sällskapsresan"

Kim Anderzon var en av våra folkkära skådespelerskor fram till sin död i oktober 2014. 
Hon hade senare roller i "Göta kanal", "Ingen kan älska som vi", "Julens hjältar", och "Rederiet". Kim fick två barn, Tintin och Andrej som båda gav sig in på skådespelarbanan. 
Kim medverkade 2011 i "Stjärnorna på slottet". 
Den 24 oktober 2014 avled Kim Anderzon efter en tids cancersjukdom. 
- Kim var en otrolig motor, otroligt dynamisk och fantastisk kul att jobba med. Jag tror att "Sällskapsresan" var en av hennes första filmroller och hon och Lottie Ejebrant var ett underbart radarpar, sa Lasse Åberg i samband med hennes död. 


Barbro Hiort af Ornäs - Stig-Helmers mor - "Snowroller", "SOS", "Golfaren", "Hälsoresan"


Innan "SOS" var Hiort af Ornäs skådespelare bland annat vid Dramaten i Stockholm och medverkade i ett 60-tal tv-och filmroller. Barbro filmdebuterade i "Kvinnor i fångenskap" 1943.
Den sista film hon var med i blev thrillerfilmen "Den utvalde" 2005, och 2006 var hon en del i ensemblen när Stockholms stadsteater satte upp "Jösses flickor - återkomsten", enligt TT.
Barbro Hiort af Ornäs avled i november 2015, 94 år gammal.Björn Wallde - Bäckbyxan - "SOS"

Björn Wallde spelade rollen som Bäckbyxan, som är gift med Ulla Skoogs karaktär i "SOS". 
- Jag har ingen aning om rollen gjorde något för min karriär, men den var väldigt rolig att göra. Och jag hade väldigt trevligt med de skådespelarna jag träffade då, Ulla Skoog och Tor Isedal, har Björn tidigare berättat. 
När Expressen pratade med honom sommaren 2015 berättade han att han har blivit igenkänd för rollen och att det var roligt att jobba med Lasse Åberg. 
- Jag gillar ju inte att bada men jag minns att jag hoppade i sjön i en scen. Jag spelade över första gången och det gillade inte Åberg, så jag fick hoppa i två gånger, berättade Björn då. 
Nu är Björn Wallde pensionär och ägnar sig åt sina bilar, motorcyklar och båtar. 
- Det är några år sedan jag stod på scen senast, i en uppsättning av "Söderkåkar" som spelades på Södermalm i Stockholm, berättade han i somras för Expressen. 

Magnus Härenstam - B. A:son Levander - "Sällskapsresan", "Snowroller", "Hälsoresan"

Magnus Härenstam dök upp, precis som Stig-Helmers mor, flera gånger i "Sällskapsresan"-serien som skumraskdoktorn B. A:son Levander. 
Men redan innan "Sällskapsresan" var Magnus en folkkär komiker och skådespelare. Inte minst efter "Fem myror är fler än fyra elefanter".
Efter "Sällskapsresan" blev han bland annat teaterdirektör och gjorde roller i bland annat "Göta kanal", "Sopor", "Vuxna människor" och han blev folkkär som programledare för "Jeopardy".
Magnus Härenstam avled den 13 juni 2015 i sviterna av cancer. 


Lottie Ejebrant - Majsan - "Sällskapsresan"

Lottie Ejebrant gjorde rollen som Stig-Helmer Olssons kärlek i "Sällskapsresan", Maj-Britt "Majsan"
Lindberg. 
Hon har tidigare berättat att "Sällskapsresan" var bland det roligaste sakerna som hon gjort i sitt liv. 
- Den står sig fortfarande, sa hon då. 
Numera lever hon som pensionär men gjorde nyligen 22 föreställningar i huvidrollen i "I sista minuten" på Stockholms stadsteater. 
Ejebrant har dessutom köpt en lägenhet i San Agustin där filmen spelades in. 
-Jag går ner och badar varje morgon där jag och Lasse ligger och kysser varandra, har Ejebrant tidigare sagt. 

Sven Melander - Berra - "Sällskapsresan" 

Sven Melander var journalisten som plötsligt gjorde rollen som Berra i "Sällskapsresan". 
- Det var väldigt, väldigt kul. En fantastisk upplevelse. Jag hade aldrig jobbat med film och det var en helt ny värld som öppnade sig, har Melander tidigare sagt. 
Efter filmen blev Melander riktigt folkkär som programledare för "Nöjesmaskinen". 1985 kom "Nöjesmassakern" där figurer som Werner & Werner, Olle och Helge och trollet Rulle föddes. 
Han gjorde även flera filmroller. Melander ska även göra om rollen som Berra i "Sällskapsresan"-musikalen. 

Ted Åström - Lasse Lundberg - "Sällskapsresan" 

Ted spelade den charmiga reseledaren Lasse Lundberg. 
- Det var en roll, man gjorde ett jobb. Men det var väldigt varmt och skönt att vara där . Att det skulle bli en kultgrej kunde man inte veta innan, har han tidigare sagt. 
Efter rollen i "Sällskapsresan" blev det fler samarbeten med Lasse Åberg. I "Tarzan & Barnane" gjorde han rollen som "Olyckan". 
- "Olyckan har kanske satt vissa spår i min karriär. Jag kanske skulle ha haft lite mer uppdrag som skådespelare om jag inte var den där olyckan. 
Åström har också haft roller i "Madicken på Junibacken" och "Repmånad". Han har även medverkat i flera musikaler som "West side story". Just nu är han aktuell med "Cafe Bärs" och håller på att spela in en skiva med egna visor. 

Roland Jansson - Gösta - "Sällskapsresan" 

Roland Jansson spelade den hetsige Gösta Angerud som tillsammans med läkaren B. A:son Levander lurar Stig-Helmer att smuggla in ett paket med pengar på Gran Canaria. 
Efter "Sällskapsresan" har Roland medverkat i omkring 30 filmer och tv-produktioner, bland annat "Ha ett underbart liv". Han har även skrivit flera pjäser. 
Nu skriver Jansson böcker och 2010 gav han ut sina memoarer, "Nackspärrarnas rike" där han berättar om livet, alkoholismen och vägen till scenen. 


Weiron Holmberg - Robban - "Sällskapsresan" 

Weiron spelade Robban "Partille" Söderberg som i stort sett hela filmen letar efter "Pepes Bodega", som
säljer 80 %-ig rom på vinflaskor. 
- Det var det roligaste jag gjort i hela mitt liv. Vi var i Gran Canaria i sex veckor och det blev inte bråk någong gång. Det var ingen av oss som trodde att det skulle bli en kultfilm, men det blev det ju, har Weiron tidigare sagt. 
Sedan "Sällskapsresan" har Weiron medverkat i 23 filmer och flera tv-serier. Han känns nog mest igen från "Jönssonligan", men har även varit verksam vid Folkteatern i Göteborg. 
Men idag njuter Weiron av livet som pensionär. 
- Ja, jag är ju 80 år. Numera tackar jag nej till erbjudanden, jag får fortfarande en del, säger han. 

Johan Rabaeus - Henkan - "SOS"

Johan Rabaeus spelade rollen som finansmannen Henkan i "SOS", han som står värd för överklasspartyt som som Ole och Stig-Helmer råkar hamna på. 
Rabaeus karriär har bara fortsatt i stadig takt uppåt sedan "SOS". Han är numera en av Sveriges mest ansedda skådespelare och gör TV, film och teater. 
Svante Grundberg - Maken Storch - "Sällskapsresan"

Svante Grundberg spelade det nygifta paret Storch tillsammans med Eva Örn i "Sällskapsresan". 
Svante har även medverkat som den otursförföljde kanotisten i "Göta kanal"-filmerna. 
Idag lever Svante Grundberg ett lugnt liv som pensionär. 

Eva Örn - Fru Storch - "Sällskapsresan"  

Jag (Malin) har hittat lite rolig fakta om hennes rollfigur...
Hennes rollfigurs repliker i filmen var inte något påhitt utan hennes egna tips, tagna direkt ur verkligheten, som hon själv hade fått höra/uppleva i hennes tidigare arbete som kassörska på ett resebolag. Lasse Åberg - Stig-Helmer

Lasse Åberg,75, har gjort stor succé både i rollen som Stig-Helmer och som regissör. 
Vid sidan om har Lasse Åberg spelat som Trazan i "Electric banana band", de har fortfarande spelningar då och då. 
Samtidigt öppnar han nu för en ny film om Stig-Helmer... 
- Det är dumt att slösa bort "gubben", han är inarbetad, sa Lasse Åberg nyligen. 
Vi får väl se om det blir en sjunde film eller inte. :)

Birgitte Söndergaard - Anna-Vera - "SOS"

Birgitte spelade karaktären Anna-Vera som räddar Stig-Helmer när han är på väg ut på öppet hav efter att ha provat vindsurfing men aldrig lärde sig att vända, och som försöker stoppa sin pappa som smider planer på att bygga ut den idylliska ön Stråholmen till en nöjespark. 
Efter "SOS" har Birgitte haft en lång rad filmroller, bland annat i "Se Upp För Dårarna". Hon har också varit programledare för bland annat "Spårlöst försvunnen". Och hösten 2015 var hon verksam i teatern "Easter Parade"på Boulevardteatern. 
Hon är även en väldigt duktig konstnär. 


Anna Norberg - Rebecka - "Hälsoresan"

Anna Norberg spelade häxan Rebecka , en roll som blev hennes sista stora innan hon började jobba mer bakom kulisserna istället. 
Efter filmen blev Norberg mamma och började bygga upp sitt företag Dröse & Norberg ihop med sin man Robert Dröse som producerar scenföreställningar. 
- Hälsoresan har betytt mycket för mig. Det blev en slags folklighet även om Lasses filmer tycks si och så om så är det så folkligt. Det är så mycket hjärta i hans filmer, har Anna tidigare berättat. 
Anna Norberg producerar just nu bland annat föreställningen "Snövit". 

Jon Skolmen - Ole 

Jon spelade Stig-Helmers vapendragare Ole Bramserud i samtliga filmer och var den som drog ut den något mer blygsamme Stig-Helmer på de olika resorna. 
Skolmen har tidigare berättat att han saknar arbetet med de hyllade filmerna. 
- Det var en fin tid, något av det bästa jag har varit med om. Det blev ju en succé, sa han då och fortsatte: 
- Man ser Ole överallt efter att man har gjort en sådan film. 
Efter Sällskapsresan har Jon medverkat i flera svenska och norska tv-- och filmproduktioner. Nu är Jon pensionär och ägnar sig gärna åt sin kolonilott. 
- Det finns skådisar som säger att "jag måste upp på scen" men så är det inte för mig. Jag känner att jag gjort mitt, har han tidigare sagt. 

Gösta Ekman - Städerska - "Sällskapsresan"

Inte alla som har sett att Gösta Ekman gör en "cameo", det vill säga en hemlig gästroll, som städerska i den
första "Sällskapsresan"-filmen. :P 
Ekman är hyllad både för sina dramatiska och humoristiska roller och han har fått många att skratta i till exempel "Jönssonligan", som "Papphammar" och i flera av Hasse och Tages Svenska ord filmer. 
2005 drog sig Ekman tillbaka från skådespeleriet, och har sedan dess regisserat flera uppsättningar på Dramaten i Stockholm. 

Anders Ahlbom Rosendahl - Arne - "SOS"

Anders spelade karaktären Arne som försöker lära sin fru att laga mat i en hammock och tvingar familjen att sova under ett bord för att få lite ruffkänsla. 
Han minns arbetet med filmen som lustfyllt och han blir fortfarande igenkänd för rollen. Och precis som Arne är han inte den seglare som han kanske önskar att han var. 
- Jag har däremot varit med i en båtklubb ända sedan filminspelningen, men aldrig satt min fot där. Det blev aldrig någon båt, men det blev en kolonilott, ungefär som i filmen, och det var min frus förtjänst. Det finns något slags eko där från rollen, har han tidigare sagt. 
Anders har fortsatt med att göra tv, film och teater sedan "SOS"

Pia Johansson - Inger - "Hälsoresan"

Pia spelade Inger i "Hälsoresan" som tillsammans med väninnan Camilla bröt mot kaffeförbjudet på
hälsohemmet. 
Efter "Hälsoresan" har hon medverkat i flera filmer. Där ibland "Nobels testamente", "Livet är schlager" och "Lilla Jönssonligan på kollo". Hon har vid flera tillfällen medverkat i programmet "Parlamentet" och nu hör vi henne som berättarröst i "Halv 8 hos mig". Hon har även varit programledare för "Här är ditt kylskåp" och nu är hon programledare för "Bit för bit" i P2. 

Hege Schoyen - Mette Gulbransen - "Den ofrivillige golfaren" 

Hege spelade Mette där hon slår vad om 1.000.000 kronor med älskaren Bruno Anderhage om att hon kan lära vem som helst att spela golf - och lotten hamnar, tror det eller ej, på Stig-Helmer. 
Samtidigt så har hon en relation med Ole, vilket Jon Skolmen (Ole) har berättat tidigare kändes lite märkligt då Hege är Jons systerdotter, inte så kul att hångla då... ;) Så förhållandet fick istället en stark karaktär av nära vänskap. 
Efter filmen har Hege varit aktiv som skådespelerska, sångerska och komiker. Hon har medverkat i filmer som "Alla älskar Alice" och "Gentlemen". 
Hon har även spelat vid norska revyteatern Chat Noir och vid Nationaltheatret i Norge. 1998 tilldelades hon Leonardstatuetten, ett norskt revypris. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar