torsdag 28 augusti 2014

Hasselnötter

Jag älskar verkligen färska hasselnötter! Jag är även glad för såna man köper i butiken o såna man knäcker till jul men det kommer inte ens i närheten av färska hasselnötter som man plockar direkt från trädet och helst knäcker med en sten ute i naturen :)

För mig går den traditionen långt tillbaka, till när jag var liten och pappa och jag alltid gick iväg och plockade nötter ihop, blev ofta en lång promenad medans vi plockade några här o några där...
Sedan gick vi hem med dom och satte oss i trädgården och började knäcka, mamma va tokig över alla skal som låg i gräset men vi va nöjda o glada :)

Jag o brossan förde detta vidare till hans två barn för någon vecka sedan, de tyckte dock att det var roligare att knäcka (i Victors fall krossa) och sedan fick brossan nöten att mumsa på :)

Det är en stor skillnad på pinfärska hasselnötter och på köpta nötter, färska hasselnötter är en delikatess! 


Men idag är det många som tänker på dieten och att undvika mat som inte är bra för kroppen. Att äta hasselnötter varje dag är ett sätt att ta hand om sin hälsa samtidigt som smaken är mycket godare än vanligt godis, iallafall färska i min mening. 
Den som försöker dra ner på sockret och upplever att eftermiddagen ofta blir trög bör ha en liten påse med hasselnötter med sig. Ät några nötter och upplev hur orken kommer tillbaka. Att fötterna är feta är inga problem. Det här är fett som är bra för kroppen, och ska man bli fet av nötterna så måste man äta bra många nötter :) kanske några kassar i augusti som en annan så jag ligger kanske i riskzonen ;) men de e de värt för  färska hasselnötter är sååå goda :D 

Det är faktiskt lättare att gå upp i vikt av de produkterna som man gärna inkluderar hasselnötterna i. God choklad och vackra bakverk skulle aldrig bli desamma utan hasselnötterna. Man kan köpa färdighackad hasselnöt för att toppa sina bullar eller cupcakes med, med det är alltid fräschare att köpa hela nötter från en pålitlig handlare. 

Hasselnötter är naturligt rika på E-vitamin, ca 20 nötter (ca 50 g) ger dig hela 90 % av ditt dagsbehov av E-vitamin. 
Hasselnötter är även rika på kostfiber, mineraler, magnesium och vitaminen folat. 
Vill man torka nötterna så går det till såhär: 
Skölj bort eventuell smuts från nötterna, skalen ska vara kvar.
Bred ut dom på en bricka eller i flata korgar på ett torrt ställe och vänd på dom en gång per dag. 
Precis som med all annan torkning är det viktigast att nötterna inte ligger i dubbla lager och att ventilationen är bra. 
Efter ca tre dagar är nötterna klara. För att avgöra om nötterna är färdiga kan du skaka en och lyssna, nöten krymper vid torkning. 
Du kan även testa att knäcka en. 
Förvara dina torkade nötter i en försluten påse eller plastburk (yoghurthink är bra) i frysen, då håller de minst ett år. 

Idealisk temperatur är runt 30-35 grader och i länder som Turkiet, vilket är världens största hasselnötsproducent och står för ca 75% av världens hasselnötsproduktion, får hasselnötterna soltorka på marken i två till tre veckor. Det ger allra bäst smak men är tyvärr inget alternativ för oss vid den här årstiden. I Turkiet odlas hassel på ranta sluttningar. Då blir det lättare att samla in nötterna för hand, efter att de fallit från träden. När de samlats in läggs de för att torka i solen. Snart rensas bruna blad bort och nötterna får fortsätta att torka. Torktiden är som sagt ca 15-20 dagar. Därefter skalas och sorteras nötterna, sedan är de klara att levereras till Sverige.  

Man ska inte torka dom i ugnen, nötfettet är känsligt för värme och härsknar lätt efter uppvärmning över 45 grader. 

Hasselnöten är en fröväxt och kan växa på både små träd och buskar. Trädet brukar vara mellan 5-8 meters höjd, men blir gärna en yvig buske genom skotten från rothalsen. Det är en skuggväxt och har i vanliga fall tunna, mörkt och rent gröna löv som vissnar lätt, men trivs i många trakter på solöppna ställen som till exempel i skärgårdar, där blir löven blekare gröna och som unga, i det att skotten växer hela sommaren, med en rödaktig anstrykning. 
Träden växer vilt över nästan hela jorden, även i Sverige, men här är de främst som prydnadsträd. 
Hasslens växtsätt ger långa, smala och relativt raka störar eller käppar, vilket har använts inom jordbruket för tillverkning av stängsel och småslöjd. Kluvna hasselkäppar är också ett lämpligt material för lerputs som man använder till korsvirkeshus. 
De unga, raka stammarna är mycket starka och stega. Kluvna till tunna band ger de ett mycket starkt korgmaterial. 

Själv så planterade jag direkt 3 hasselnötsbuskar på tomten i olika sorter för att sedan kanske bli  fler buskar lite här o där :) Älskar färska hasselnötter! 
Det man ska tänka på är att det finns egentligen lite regler med hasselnötsplockning. 

Reglerna är så här enligt Livsmedelsverkets sida: 

Man får inte plocka nötter på buskar ute i markerna i Sverige. 
Nötplockning ingår inte i allemansrätten och det krävs markägarens tillstånd för plockning. 
Nötter som fallit till marken får man däremot ta.

Detta går långt tillbaka i tiden när nötterna hade ett värde som djurfoder. Man fick, som vandrare plocka så mycket nötter att det fyllde upp till tummen i sin tumvante. 

Det är faktiskt riktigt mysigt att sitta med nötknäckaren eller helst en sten och äta färska hasselötter i en ljummen sommarkväll :) 

Testa! men tänk på att lämna några nötter kvar till ekorrarna, mössen och alla andra små djur ute i naturen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar