tisdag 1 april 2014

April april....

Idag får man se upp för idag är det första April.....
Aprilskämt är en typ av practical joke som finns över stora delar av världen.
Många tror att första april-skämten kom till Sverige i mitten av 1600-talet. Skämtet gick då ut på att man lurade någon att gå dumma ärenden - till exempel fick den lurade ett brev som kallades för aprilsedel.

I Sverige är det vanligt att massmedia har falska artiklar o reportage idag, endel går hem o andra fattar man direkt att det är ett skämt.
I Storbritannien, USA o Australien kallas 1 april för All Fools´Day eller April Fools´Day.
I Frankrike kallas den personen som blivit utsatt för ett aprilskämt för un poisson dávril  (aprilfisk) och i Skottland för en gowk (gök/dummerjöns).
I Indien så lurar man folk under Holi-festen den 31 mars.

Aprilramsor:
Svenska - "April april dindumma sill, jag kan lura dig vart jag vill".
Franska - "Aprilfisk" (poisson d'avril)
Finska - "April april, ät sill och drick lervatten till" (aprillia, aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle)
Tyska - "April, april, der macht was er will!"
Danska - "April-narr!" (Aprilsnar!)
Norska - "Aprilsnarr!"
Nederländska - "Den första april, groda i din rumpa! (som aldrig vill ut igen)  (Eén april, kikker in je bil! (die er nooit meer uit wil))

Kända aprilskämt i svenska massmedier: 

1950 - Öland lossnar - den första april 1950 meddelade den svenska tidningen Göteborgs-Posten (GP) att Öland lossnat från havsbottnen och flutit in mot den svenska kusten.

1962 - Nylonstrumpan över TV-apparaten - Innan det fanns färg-TV i Sverige sändes den första april 1962 ett inslag i SVTs nyheter där man berättade att man nu installerat en ny utrustning i TV-huset. Den gjorde så att man inte skulle köpa en ny TV-apparat för att få tv-bilden i färg, det skulle tills vidare räcka med att klippa upp en nylonstrumpa och sätta fast den över bildrutan på den gamla svartvita TV-apparaten.
och det roliga är att det var väldigt många som gick på bluffen :) Men besvikelsen var lika total som skämtet var framgångsrikt.

1976 - Lägre gravitationFörsta april 1976 gick den brittiska astronomen Patrick Moore ut med att planeterna Jupiter, Pluto och Jorden skulle linjera i sina banor. Detta skulle leda till lägre gravitation på jorden. 
Klockan 9.47 den första april var Patrick Moore med i en radiosändning. Han uppmanade då alla lyssnare att hoppa för att uppleva den minskade gravitationen. Programmet fick ta emot mängder med samtal från lyssnare som var lyriska över upplevelsen. Bluffen avslöjades av Patrick Moore i samma program.

1980 - Sommartid införs i smyg - Den första april 1980 skrev DN att sommartiden hade införts i smyg, utan föregående information: alla klockor gick fel, ingen visste vad klockan egentligen var, och total kaos rådde överallt, enligt DN. I verkligheten infördes sommartiden den 6 april 1980, då Sverige fick sommartid för första gången sedan år 1917, från 1981 och framåt började sommartiden istället den sista söndagen i mars.1998 - Hamburgare för vänsterhänta En helsidesannons om lanseringen av en hamburgare för vänsterhänta. Så blåste Burger King USA första april 1998. Enligt annonsen skulle innehållet i hamburgaren var det samma, men alla ingredienser hade roterat 180 grader. Något som skulle underlätta för vänsterhänta. 
1000-tals vänsterhänta dök upp på BK:s restauranger för att få sig ett skrovmål. De gick därifrån tomhänta. 


Tycker att denna är riktigt rolig :) 

2010 - Pappa till fyra barn samtidigt Västerbottens-kurirens Aprilskämt om svensexan som spårade ur helt var riktigt bra, där samma “pappa” figurerade på fyra bilder på familjesidan med nyfödda bäbisar:
Samma pappa på bild 1, 2, 4 och 7 :) 

Texten under hans bild: 
Fyra frågor till Andreas Utterhall, du är med på fyra BB-bilder i VK samtidigt. Hur kan det här komma sig?
- Ja, det är ju mina barn så det är klart jag ska vara med. Men jag förstår vad du undrar. Ska jag vara ärlig så var det en helt galen helg som det hände, det var min svensexa faktiskt. Sen blev det ju inget bröllop, av förklarliga skäl... Det är lite jobbigt att prata om. Samtidigt förstår jag att folk undrar så för barnens skull är det bästa väl att vara öppen med allt.

Barnen är ju födda ganska nära inpå varandra, kunde du vara med under förlossningarna?
- Jag var faktiskt med på alla utom en. Det var mammorna som fick bestämma. Alla var helt fantastiska upplevelser. Den första förlossningen var lite chockartad, då minns jag faktiskt inte så mycket. Men vid den sista så var jag väldigt närvarande.

Är ni vänner, du och barnens mammor?
- Ja, i princip. Vi kan i alla fall prata med varandra.

Hur ska du fördela pappaledigheten?
- Ja, jag ska försöka få tid med alla barnen. Så mycket jag kan. Jag har fått ha ett särskilt möte med Försäkringskassan som varit hjälpsam. Vi tar det lite på uppstuds.
Än så länge så har jag klarat mig för att tappa ansiktet men dagen är inte slut än så jag får se upp några timmar till ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar