tisdag 25 mars 2014

Våffeldagen

Idag är det våffeldagen så då får man mummsa på våfflor hela dan :) 
Idag finns det ingen ursäkt utan idag är det våfflor som gäller, våfflor i stora lass :) 


Själv tänkte jag leta efter fina jordgubbar idag och mumsa i mig våfflor med glass alt grädde o skivade jordgubbar. 

Man får passa på att njuta när man för en gång skull ställer sig o gör våfflor, för det blir inte särskillt ofta, varför vet jag inte för om man köper färdigmixen så är det ju inte särskilt svårt. O de e gott :) 
Men de kan inte vara särskillt nyttigt så de e väl bra att man inte äter de varje dag till frukost... 


Våfflor är kända i Europa och Sverige sedan 1600-talet.
Lite olika varianter på våfflor är:
  • Vardagsvåffla - en "matig" våffla som innehåller ägg.
  • Frasvåffla - en spröd och frasig våffla utan ägg. Dock kan köpt frasvåffelmix innehålla ägg.
  • Kejsarvåffla är inte en våffelvariant, utan ett registrerat varunamn på en "matig" våffla från Kungsörnen. 
  • Amerikanska våfflor serveras vanligtvis med smör och sockerlag, men det förekommer även att de serveras med kyckling eller njurstuvning.
  • Belgiska våfflor - de är kända våfflor som är tjockare och fyrkantiga i formen.
Våfflor görs av en smet som i grunden består av mjöl, vatten och/eller mjölk och/eller grädde samt smör. Det finns recept som innehåller till exempel ägg eller jäst. 

Smeten gräddas i särskilda våffeljärn som grädda våfflornas båda sidor samtidigt.

Våfflor bör vara lätta och frasiga. Det är mest det som skiljer en våffla från pannkakorna.
Med sylt, bär och/eller vispad grädde/glass är våfflor en omtyckt maträtt och efterrätt. 

De kan även serveras med alternativa tillbehör såsom kaviar, gräddfil, gräslök, räkor, och smältost/dessertost. 
Ibland serveras våfflor i speciella våffelstugor, speciellt i fjällen. 

Våffla kan även avse våffelstrut, det konformade rån som används som glasstrut. För tillverkning av rån används speciella rånjärn.

Det som egentligen gör våfflor så goda är nog de att man inte gör dom så ofta, man hinner längta efter smaken och efter frasigheten :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar