tisdag 10 december 2013

Nobeldagen


Idag är det Nobeldagen så nu sitter många bänkade framför TV:n och kollar på kungligheter, politiker, vetenskapsmän och många andra viktiga personer. 

Man firar Nobeldagen just idag den 10:de december pga att mannen som ger dagen sitt namn, dynamitens uppfinnare Alfred Nobel dog denna dagen 1896. 
Priserna fastställdes genom hans testamente där han hade skrivit: 
"Öfver hela min återstående realiserbara förmögenhet förfogas på följande sätt: kapitalet, af utredningsmännen realiserade till säkra värdepapper, skall utgöra en fond, hvars ränta årligen utdelas som prisbelöning åt dem, som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta"
Pengarna skulle delas in i fem lika stora delar och delas ut i fem kategorier:


 •  fysik
 • kemi
 • medicin
 • litteratur
 • och "den som har verkat mest eller best för folkets förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående armeer samt bildande och spridande af fredskongresser". 
Det står inget om nobelpris i ekonomi eftersom det är något som Riksbanken själva tagit initiativ till senare.

Nobelpriset delades ut för första gången 1901 och varje nobelpris anses som den mest prestigefyllda utmärkelsen inom sitt område.  

Nobelpriset är årliga internationella utmärkelser som av skandinaviska kommitéer tilldelas personer som gjort viktiga insatser eller framsteg inom ovanstående kategorier.
Priserna delas ut i Sveriges huvudstad Stockholm, med undantag fredspriset som istället delas ut i Oslo, Norge.
År 1968 firade Sveriges Riksbank 300-årsjubileum och donerade en stor summa pengar till Nobelstiftelsen. Följande år instiftade Sveriges Riksbank utmärkelse som ofta förknippas med nobelpriset, Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Detta pris delades ut första gången 1969. Även om det inte officiellt inte är ett nobelpris har dess tillkännagivande och utdelning gjorts tillsammans med de andra priserna. Men efter denna tillökning har styrelsen i Nobelstiftelsen beslutat att inte tillåta några  ytterligare nya priser. 


 • Nobelpriset i fysik och kemi, samt priset i ekonomi till Nobels minne, utses av Kungliga Vetenskapsakademin. 
 • Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet utser nobelpristagare i fysiologi eller medicin. 
 • Svenska Akademien utser nobelpristagare i litteratur.
 • Nobels fredspris utses av den Norska Nobelkommittén och inte utav en svensk organisation. 

Varje pristagare tilldelas en guldmedalj, ett diplom och en summa pengar som är beroende på Nobelstiftelsens inkomster det året.
År 2012 var varje pris värt 8 miljoner kronor.  Priset delas endast ut till personer som lever idag så man kan inte få denna utmärkelse efter man gått bort. Men om en person tilldelas ett pris och dör före utdelningen kan priset ändå tilldelas. Ett pris får inte heller delas av fler än tre personer. Det genomsnittliga antalet pristagare per pris har ökat avsevärt under 1900-talet.  Historia om Alfred Nobel

Alfred Nobel föddes den 21 oktober 1833 i Stockholm i en familj av ingenjörer. Han var kemist, ingenjör och uppfinnare. 
År 1895 köpte Nobel Bofors järn- och stålverk som han gjorde om till en stor vapentillverkare. 
Nobel hade samlat ihop en förmögenhet under sin livstid, det mesta från hans 355 uppfinningar där dynamiten är den mest kända. 

År 1888 hade Alfred den obehagliga överraskningen att läsa sin egna dödsruna, han läste den i en fransk tidning och den hade titeln "Dödens köpman är död". Eftersom det var Alfreds bror Ludvig som hade dött var dödsrunan 8 år för tidig.... 
Alfred var besviken på vad han hade läst och bekymrade sig för hur han skulle bli ihågkommen efter sin egen död. Detta inspirerade honom att ändra sitt testamente. Tänk om han hade vetat att idag har detta lett till att personer över hela världen längtar och drömmer om hans pris och hur stort det har blivit. 

Den 10 december 1896 dog Alfred Nobel i sin villa i San Remo, Italien av hjärnblödning vid 63 års ålder.

Till  mångas förvåning begärde Nobels testamente att hans förmögenhet skulle användas till att skapa en rad priser för de som ger den "största nytta till mänskligheten" i fysik, kemi, fred, fysiologi eller medicin och litteratur. 
Nobel hade skrivit flera testamenten under sin livstid och detta senaste skrevs över ett år innan han dog den 27 november 1895 i Paris. Nobel testamenterade 94% av sina totala tillgångar, 31 miljoner kronor för att fastställa de fem nobelprisen. 
Men på grund av skepsisen kring testamentet var det inte förrens den 26 april 1897 som den godkändes.   

Nobelstiftelsen är befriad från alla skatter i Sverige sedan 1946, och från investeringsskatter i USA sedan 1953. Sedan 1980-talet har stiftelsens investeringar blivit mer lönsamma och den 31 december 2007 uppgick tillgångarna som kontrolleras av Nobelstiftelsen  till 3628 miljoner svenska kronor!


Några Nobelpristagare: 

 • Willhelm Conrad Röntgen - 1901 - fysik - för upptäckten av röntgenstrålning
 • Emil von Behring - 1901 - medicin - utvecklade ett antitoxin för att behandla difteri som orsakade tusentals dödsfall varje år. 
 • Theodore Roosevelt - 1906 - fredspris
 • Selma Lagerlöf - 1909 - Litteratur
 • Albert Einstein - 1921 - fysik
 • Dag Hammarskjöld - 1961 - fredspris
 • Martin Luther King Jr - 1964 - fredspris
 • Moder Teresa - 1979 - fredspris
 • Dalai Lama - 1989 - fredspris
 • William S Knowles - 2001 - Kemi
 • Barack Obama - 2009 -  fredspris


Nobelveckan

Nobelpriset delas ut på årsdagen av Nobels död, den 10 december. Mottagarna till de svenska priserna anländer i regel till Stockholm några dagar innan Nobeldagen med sina närmaste familjer, och stannar ungefär en vecka, kallad Nobelveckan
Mottagarnas föreläsningar, varje pristagare ska enligt Noobelstiftelsens stadgar ge en offentlig föreläsning i en fråga med anknytning till ämnet för sitt pris, sker några dagar innan Nobeldagen, förutom fredsprismottagaren vars föreläsning vanligen hålls på Nobeldagen. 

Nobeldagen

Utdelningscermonin

För de priser som delas ut i Sverige hålls cermonin i Stockholms konserthus. Cermonin för Nobels fredspris hålls i Oslo där salarna har varierats lite. 

Vid cermonin i Stockholm stiger varje Nobelpristagare fram och mottar sitt pris ur händerna på Sveriges kung, snart drottning. I Oslo överlämnar den norska Nobelkommittténs ordförande Nobels fredspris i närvarande av Norges kung. 
Till en början godkände inte Oscar II att stora priser gavs till utlänningar, men han sägs ha ändrat sig när han uppmärksammats på värdet av den publicitet för Sverige som dessa priser medförde. 

Nobelfesten i Stockholm

Efter prisutdelningen i Sverige hålls en bankett i Blå hallen i Stockholms stadshus, där den svenska kungafamiljen närvarar som hedersgäster. Fast detta året har Madeleine tackat nej pga graviditeten och även Victoria pga Nelson Mandelas minne och hon är och hedrar honom, men skulle kanske hinna hem innan kvällen tar slut... vi får väl se hur det går. Pristagarna brukar åtföljas av hela sin familj. 

Antal gäster är ca 1300, inklusive 200 studenter. Klädseln är högtidsdräkt alternativt folkdräkt. 

Banketten inkluderar trerättersmiddag, som alltid hålls hemlig tills den serveras, underhållning och dans. 
Under sittningen håller pristagarna varsitt tal, i regel av en lättsammare karaktär. Efter middagen väntas dans i Gyllende salen. 
Banketten och dansen bevakas av Sveriges Television med höga tittarsiffror. Många sitter även hemma framför TV:n och har dukat upp sin egna Nobelmiddag med finkläder och trerätters. Även vissa skolor runt om i landet har speciella middagar och fester för barnen denna dagen. 
Sedan 1978 har en efterfest till Nobelfesten, kallad Nobel NightCap, arrangerats av fyra studentkårer i Stockholm. 

Nobelfesten i Oslo

Nobels fredprisbankett i Oslo hålls på Grand Hotel efter prisutdelningen för 250 gäster inklusive pristagaren och sedan 2006 Norges kungarpar. det serveras en femrättersmåltid. 
En eller två dagar efter prisutdelningen i Oslo hålls sedan 1994 även en stor fredspriskonsert med internationella artister. 
Enda gången hittills som banketten i Oslo ställdes in var 1979, eftersom pristagaren Moder Teresa vägrade att delta och sade att pengarna hellre borde gå till de fattiga. Moder Teresa anordnade en juldagsmiddag för tvåtusen hemlösa för de motsvarande sjutusen dollar som banketten skulle ha kostat. 

Priser

Medalj

Nobelprisets medaljer är registrerade varumärken av Nobelstiftelsen. 
Medaljerna tillverkades mellan 1902 - 2010 utav Myntverket i Eskilstuna som lades ned 2010. Det norska Myntverket i Kongsberg tillverkade dom 2011 och efter det har Svenska Medalj AB i Eskilstuna fått äran att tillverka medaljerna. 

Varje medalj har en bild av Alfred Nobels poträtt i vänster profil samt hans födelse- och dödsår. 
Medaljerna i fysik, kemi, medicin och litteratur har identiska medaljer medans ekonomi och fredspriset har en annan formgivning. På ekonomipriset till exempel är pristagarens namn ingraverat på kanten av medaljen.

Alla medaljer gjorda före 1980 präglades i 23 karat guld. Sedan dess har de präglats i 18 karats grönt guld pläterad med 24 karat guld. På grund av det höga guldinnehållet och därför att medaljerna gärna visas upp offentligt är risken stor för medaljstöld. 

Diplom


Varje diplom är speciellt utformat för varje pristagare av den prisutdelande instutionen. På diplomet finns en bild, mottagarens namn och vanligen ett citat ur prismotiveringen. På fredsprisdiplomen står dock ingen motivering. 
Prissumman

Pristagarna får en summa pengar när de mottar sina priser i form av ett dokument som bekräftar beloppet. Prissummans belopp beror på hur mycket pengar Nobelstiftelsen kan dela ut varje år. Prissumman har ökat sedan 1980-talet, då prissumman var 880 000 kronor (cirka 2,6 miljoner kronor idag). 2009 var prissumman tio miljoner kronor men 2012 sänktes den med två miljoner till totalt åtta miljoner. Om det finns två pristagare i en viss kategori så delas bidraget lika mellan dem,om det finns tre pristagare kan kommittén möjlighet att dela bidraget lika eller delas halva beloppet till en mottager och en fjärdedel vardera till de övriga. 
Det är inte ovanligt att mottagarna skänker prispengarna till vetenskapliga, kulturella eller humanitära ändamål. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar