torsdag 7 november 2013

Trädgårdskurs Del 6 av 6 Planera

Sista gången i trädgårdskursen...    Igår va det sista gången i kursen och denna gången skulle vi planera en rabatt eller trädgård, passade mig perfekt då vi ska börja med vår trädgård till våren :)

Så vi satt alla med kartor över våra tomter som kopierats upp på A3 papper, linjaler, färgpennor o en salig blandning av mängder med olika trädgårdsböcker.


Att tänka på

Det man bör tänka på när man ritar upp trädgården är 
 • väderstrecken
 • vad du vill göra med din trädgård
 • Vilka behov har ni? 
 • vilka växter finns där idag? behålla/ta bort?
 • när ska det blomma i trädgården? 
 • vilka växter vill jag har och hur stora blir dom och vad kräver dom? 
 • budget
 • har inte för bråttom, lär känna din trädgård o hitta dina favoritplatser 

Men glöm inte planera in...

 • plats för bil/bilar
 • plats för cyklar
 • soptunnor/kompost
 • förvaring av trädgårdsredskap, uteleksaker etc
 • lekyta för barnen
 • torkvinda
 • skuggig sovplats till vovven :) 

Planera trädgården

När man ska planera en trädgård så är det bra att ha tomtkartan framför sig, rita av den på ett större papper och börja rita och planera. Rita gärna skalenligt så att din karta stämmer överens med storleken på tomten. 


Kolla i flera olika böcker, trädgårdsprogram och gå i blomsteraffärer. 
En bra idé är oxå att kolla runt i olika trädgårdar - grannar, släktingar, vänner. Stjäl idéer men gör de till ditt egna, nått som passar dig o ditt hus. 

Skiss

Gör först en grovskiss där du rita in vad som finns i trädgården idag samt de olika sakerna ni önskar i trädgården... gångar, sittplatser, rabatter, träd och buskar.....
 
Rita o rita om, flytta runt tills allt känns bra och tills du får fram den trädgården som du/ni vill ha och som uppfyller era behov. 
 • Ta till vara på trädgårdens naturliga förutsättningar. Behåll gärna naturen som stomme.
 • Tänk på att trädgården är en förlängning av huset, både rumsligt och arkitektoniskt 

En bra idé är att först göra en stor skiss över hela trädgården. Sen gör du varje rabatt på ett eget papper så det inte blir så smått och kladdigt. 

Om ni har följt mitt (och många andras) råd att ha en trädgårdsbok där ni skriver ner alla tankar om trädgården och vad ni planterar och så, så är det en bra idé att ni lägger in era skisser i denna, kan ni så rita gärna in dom i den eller sätt fast pappret i boken. 

Växter

Det är viktigt att tänka igenom vilka egenskaper växterna ska ha, hur höga de ska vara, när ska de blomma m.m.
Vill du ha ett träd på en speciell plats men inte vet vilket träd så kolla vilka förutsättningar det finns för den platsen och sedan vilket träd som kan passa.
Vet du att du vill ha just en speciell buske eller träd så kolla vad som krävs för den och planera in den i trädgården efter det. 

Använd gärna marktäckande, de är särskilt bra på platser där gräset inte trivs så bra eller kan vara svårklippt. Kan vara i slänter eller på skuggiga platser. 


Tid

Fundera över hur mycket tid du vill lägga i din trädgård, kommer ni vara hemma på sommaren? 
Gör trädgården lättskött om du inte är en trädgårdsmästare eller vill lägga många timmar varje vecka på skötsel. 

Skapa rumslighet i trädgården

Det är alltid mysigt om man skapar lite rum i trädgården, rummen skapar man genom att skärma av med spaljéer, buskar och rabatter, tänk på hur solen och skuggan går.

Det kan räcka med ett golv med en soffa men det blir mer påtagligt genom väggar och tak.

Taket kan vara ett träd eller en tätbevuxen pergola. Eller lite enklare att ha ett parasoll. 

Låt gärna häckar, plank, spaljéer med klätterväxter eller buskage dela in trädgården som väggar i flera rum, gärna med olika funktioner och uttryck. Man kan plantera buskar som en berså.

Golvet kan helt enkelt vara gräsmattan, men kan oxå vara en stenläggning, trätrall, grus eller sand.


Uteplatser

Helst ska man ha flera - en för frukosten, en för solstunden mitt på dagen och en för middagen i kvällssolen. Tänk framför allt på hur du planerar den platsen där ni väljer att ha grillen och där sommarens middagar skall ätas. Ligger det allt för långt från huset och från köket kanske den inte används så ofta som den borde. Man ska göra det enkelt för sig annars blir det inte av.  
Helst ska inte uteplatsen inte vara av grus. En uteplats ska man kunna gå barfota på - sten, gräs eller trätrall är snällt mot fötterna. 

När du är nöjd så gå ut i trädgården med skissen och markera ut de olika platserna och rabatterna som du tänkt dig, använd gärna en vattenslang till att gränsa en altan eller en rabatt med så man ser formen och storleken. Använd pinnar till där du tänkt dig träd eller buskar. 

Välkomnande entré 

En välkomnande entré gör mycket för helhetsintrycket. Det är oxå en plats man passerar varje dag, alla tidpunkter på dygnet och dessutom året runt. 
En omsorgsfullt planerad och vackert stensatt gång eller en välskött rabatt med vintergröna växter och alltid något blommande förhöjer intrycket hos den som kommer till er. Glöm inte en trevlig belysning. 


Vintern

Vintern är den perfekta tiden på året att planera trädgården på. Man kan trampa upp nya stigar i snön, kanske ska man våga sig på den där lite rundande stigen istället för en enkel rak väg och se om det känns bättre, modellera kramsnö till buskar eller murar och mycket annat smått o gott.
Kolla in din på tomt under vintern, då är den tömd på färger och många trädgårdar ser tråkiga ut. Att se tomten tömd på färger och bladverk kan ge en unik möjlighet att planera, framför allt när de gäller de lite större dragen. 
När vare sig vackra växter eller irriterande ogräs fångar din blick är det enklare att se tomten som helhet; sluttningar, höjdskillnader och ojämna ytor framhävs tydligare, ja iallafall om inte snötäcket är för tjockt. 
Man kan oxå se om man har en väldigt platt tomt, en platt tomt är ju inte särskilt spännande.... 
Tänk även på att snön kommer i flera omgångar... du får mer än ett snötäcke att planera i :) 

Ett bra tips är att man sätter ut massa pinnar, bambu eller av annan sort i trädgården där man vill ha en häck, buske, spaljé, storleken på garaget eller rabatt. Flytta runt som tills du känner dig nöjd. Det allra bästa är om du kan fotografera det med en digitalkamera och jämföra bilderna.  

Man kan oxå fotografera trädgården för att skriva ut bilden på ett vanligt kopieringspapper och sedan rita in dina idéer.  Om man är pysslig och lite duktig på att rita så kan man få en bra uppskattning av hur rabatten kommer att se ut till sommaren.  

En vinterbild med pinnar... 

...kan med lite färg och skicklighet bli en sommarbild med växter... 


En trädgård är mer än blommande växter, man måste även tänka på stammar, bladfärg och form. 
Blomningstiden är försvinnande kort men man kan förlänga den med vintergröna växter och färgglada lövverk. Man får inte heller glömma dofter och ljud. Prasslande elefantgräs är rofyllt att lyssna till, många gräs är tacksamma snabbväxande som kan bli ett par meter höga på bara en sommar. 

Att planera en trädgård på vintern är lättare så man blir varse om hur den egentligen ser ut en gråmulen, skum februarimorgon. Inte särskilt spännande... men de kan man ändra på genom att välja träd och buskar med vackra färger på stammen, som till exempel Kopparlönn eller Kornell, liksom vintergröna barrväxter, bambu och murgröna ger färg året om. 


Sätta igång

När man sätter igång så bör man göra de stora jobben först, bygga trädäck, lägga stengångar och gräva gropar för träd och buskar. 

Finns det redan träd på tomten är det klokt att tänka både en och två gånger innan man tar ett beslut om att hugga ner dom. 
Ett träd ger karaktär åt en trädgård, hugga ner går på ett ögonblick men det tar lång tid för dom att bli stora.... 

Belysning


Om man ändå håller på och gräver i trädgården så är det en bra idé att förbereda och planera för belysning. Man behöver inte bestämma med en gång vilken sorts armatur man behöver men det kan vara skönt att ha kablarna på plats när det är dax. 
Det bli väldigt mörkt på kvällarna här hemma i Sverige så några lampor är aldrig fel... och det är ganska mörkt en stor del av året... 
Nått som är fint är att även belysa stora träd, det ger ett lite mer parkliknande intryck men har man en mindre trädgård så ta ett mindre träd. 

Mina tankar om kursen.....

Jag har varit väldigt nöjd med denna kursen, ångrar verkligen inte att jag tog den!
Läraren Karina Gånedahl har varit väldigt bra, trevlig och duktig. 
Vi hade roligt på kursen, alltid glada skrattande kvällar som man längtade till. Hade det funnits en fortsättningskurs eller en praktiskt kurs, då denna va mest teori, så hade jag tagit och gått den oxå!! 

Tack för mig och tack Karina för all din kunskap som du försökt lära ut till oss frågvisa elever :)
                                                                                  Info kommer från kursen "Bli din egna trädgårdsmästare" och från bl.a Icas hemsida, vi i villa och odla.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar