onsdag 20 november 2013

Pepparkakor....

Idag fick vi pepparkakor på jobbet i samband med att Sörens nya reklamfilm visades. Första pepparkakorna för säsongen :)
Pepparkakor är verkligen gott, vet inte om det är så speciellt för att man inte äter dom så ofta eller om det bara är något magiskt o juligt över dom.

Johnas har redan köpt hem form till ett pepparkakshus som ska fixas närmare jul :)
Jag började fundera lite på pepparkakans ursprung och att "man ska äta pepparkakorna för att bli snäll",


En pepparkaka är en tunn, spröd kaka som får sin kryddiga smak av kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlikor.
På 1400-talet var peppar en ingrediens i pepparkakor, det kan man läsa på noteringar från Vadstena kloster. 
Pepparkakor brukar förknippas med jul och framför allt lucia och har sin dag den 9 december.

Historia

Första dokumenterade ätande av pepparkakor i Sverige daterar sig till 1300-talet, man har hittat nedskrivna för inköp av råvaror tydligt anger att man bakade pepparkakor till bröllopet 1335 mellan kung Magnus Eriksson och Blanka av Namur, men ännu på 1500-talet importerades pepparkakor. Gustav Vasa skriver om ett skepp som förlist vid södra Öland och blivit helt sönderslaget så att dess last med bland annat pepparkakor blev förstörda.
Pepparkakorna bakades oftast av nunnor och såldes som medicin för diverse åkommor på apoteken. 


Form & ingredienser 

Klassiska julpepparkakor brukar vara formade som hjärtan, grisar, stjärnor, julbockar, julgranar, gubbar och
gummor. 
Ingredienserna i medeltidens pepparkaka skiljer sig inte nämnvärt från nutidens. Viktiga kryddor i pepparkakor är kryddnejlikor, ingefära och kanel. Som jäsningsmedel brukar bikarbonat användas och som sötningsmedel sirap o socker.
Men under medeltiden var det faktiskt peppar i pepparkakan, därav namnet som den fått. Orsaken till detta var lockelsen för de nya exotiska kryddorna som gav sin prägel på matlagning och kakbak under medeltiden, peppar var helt enkelt spännande och gott. Och sedan trodde man att pepparn, liksom många andra kryddor, hade nyttiga medicinska egenskaper. 
Som sötningsmedel i pepparkakorna använde man under medeltiden honung istället för socker med den anledning att socker var för dyrt. 
En annan klassisk ingrediens i pepparkaka är ingefäran som har gett det engelska namnet på pepparkakan, gingerbread. 


Kakan som blev en julkaka

Under seklerna efter medeltiden, när fler o fler kryddor importerades så ändrades pepparkakan radikalt. Med fler och mer lättillgängliga kryddor kunde pepparkakan bli tillgänglig för den stora allmänheten samtidigt som flera olika kryddvarianter dök upp. 
Först på 1800-talet blev pepparkakan en julkaka, troligen beroende på att allmänheten då fick möjligheter att köpa både socker och mjöl och till jul ställde man alltid till med storbak av alla sina favoritbröd. 

Pepparkakan, den snälla kakan

Att äta pepparkakor har länge ansett vara hälsosamt, att olika kryddor som genom årens lopp har besökt pepparkakans recept på ett eller annat sätt haft rykten om att ha speciella krafter eller verkningar. 
Kung Hans, som var kung i Sverige, Norge och Danmark blev till exempel ordinerad pepparkaka av sin doktor med anledning att kungen ofta var på dåligt humör, och det var en allmän uppfattning att man blev glad av pepparkakor. Det finns uppgifter från apoteket i Köpenhamn att man skickade hem flera kilo pepparkakor till Hans.
Det gamla talesättet att man "blir snäll" av att äta pepparkakor har alltså en historisk bakgrund och visst kan man hålla med, med munnen full av pepparkaka har man svårt att vara arg på nån ;) 

Om man inte vill äta pepparkakor och bli snäll kan man alltid trycka en pepparkaka på mitten i handen, och se om den delar sig i tre delar, då får man nämligen tyst önska sig något man vill ska bli verkligt.

Pepparkakshus

Till julen är det även pepparkakshus som bakas för fullt, små husmodeller med väggar och tak av pepparkaka. För pepparkakshuset är pepparkaksdegen ofta tjockare för att den skall hålla bättre. 
Kristyr används med fördel för att pynta pepparkakor och pepparkakshus med. Kristyr kan göras av florsocker, äggvita och ättiksprit. 
På flera platser anordnas officiella tävlingar i pepparkaksbygge.  


Lite roligt är att den svenska astronauten Christer Fuglesang bjöd på pepparkakor ute i rymden. 

Pepparkaksgubbar

För hundra år sedan (1913) publicerades en mysig liten julsång skriven av Astrid Gullstrand. Sången handlar om tre pepparkaksgubbar med ögon av korinter som berättar att de om julen kommer vandrande från Pepparkakeland. De har dock inte med sig någon tomte eller bock, eftersom dessa stannat kvar vid spisen tillsammans med grisen. 

Tre pepparkaksgubbar

Musik: Alice Tegnér, Text: Astrid Gullstrand


Vi komma, vi komma från Pepparkakeland
och vägen vi vandrat tillsammans hand i hand.
Så bruna, så bruna vi äro alla tre,
korinter till ögon och hattarna på sne’.


Tre gubbar, tre gubbar från Pepparkakeland,
till julen, till julen vi komma hand i hand.
Men tomten och bocken vi lämnat vid vår spis,
de ville inte resa från vår pepparkakegris.

Info kommer från Wikipedia och andra sidor på internet. 

2 kommentarer:

  1. Efter för mycket pepparkakor blir man lös i magen. På tyska - Sie werden schnell. Har hört att det är därför man tror att man blir schnell... förlåt, snäll, av pepparkakor.

    SvaraRadera