lördag 30 november 2013

Advent

Ordet advent betyder ankomst på latin och väntan som många tror.


Historia

Dess historiska rötter har adventsfirandet i julfastan, en fasteperiod som speglade påskfastan och i likhet med denna var 40 dagar lång och därmed omfattade sex söndagar.  

Traditionellt i kyrkan är advent alltså en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul. Under 1000-talet fick julfastan benämningen "advent" och tiden sattes till fyra veckor istället för sex. Och under 1500-talet så försvann fastemomentet. 
Förr förknippades advent även med stillhet och vördnad, vilket gjorde att bröllop förbjöds. Man skulle även undvika oväsen och bullriga arbeten, men så är det ju inte längre. 

Adventstiden

Advent inleds fjärde söndagen före jul och varar till och med julafton. De fyra söndagarna fram till jul benämns vardagligt första, andra, tredje och fjärde advent. 

Tiden för advent är rörlig men den brukar vara runt 27 november och fram till 24 december. 

  • Tiden fram till jul räknas ned på olika sätt beroende på traditioner, vissa tänder en adventljusstake med fyra ljus, där ett ljus tänds för varje söndag i advent som passerats. 
  • En annan nedräkning som är väldigt populärt bland barnen är adventskalendern. En kalender som räknar ner varje dag, 1-24 och inte advents 4 söndagar. 
Även kalendern kommer ifrån Tyskland, den första svenska adventskalendern gav ut 1934 av Sveriges Flickors scoutförbund. Tecknare ar Aina Stenberg-MasOlle. 
Den numera mest spridda varianten av adventskalender är Radiohjälpens. Radio började att sända adventskalenderprogram 1956 och 1960 började TV följa efter. Men numera kallas den inte längre för adventskalender utan för julkalender. 

Adventsstaken

De flesta av våra populära adventsseder hör 1900-talet till, hit hör adventsstaken till som började spridas till oss på 1930-talet. 
De härstammar från en tysk sed, att från och med första söndagen i advent tända sju ljus, ett för varje veckodag, var och en av de fyra adventssöndagarna fram till jul. Ljusen placerade man i en liten inomhusgran som placerades på ett bord, allt som allt kom denna gran att innehålla 28 ljus. 
Men så småningom så kom denna gran att konkurreras ut av adventsljusstaken med fyra ljus. Idag finns det nog inte nått hus som inte har den ljusstaken på bordet hemma. 

Adventsstjärnor

Numera lyser adventsstjärnor (eller stakar) i nästan varje fönster under adventsperioden i december. Denna sed är dock inte gammal, någon gång under 1880-talet hängdes den första adventsstjärnan upp i Tyskland. 
Det tog ca 50 år för traditionen att nå Sverige, 1930.
Nuförtiden är de flesta adventsstjärnorna elektriskt upplysta. 
Stjärnan symboliserar Betlehems stjärna, den stjärnan som visade vägen för de tre vise männen till det nyfödda barnet Jesus i stallet. Idag används stjärnorna för att sprida julstämning och längtan till julen. 

info kommer ifrån Wikipedia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar