fredag 11 oktober 2013

Trädgårdskurs Del 2 av 6 Så och sätta

Nu var det dax att sätta sig i skolbänken igen :)

Denna gången handlade kvällen om Så och Sätta (fast vi spårade in ganska mycket på beskära istället) :P

 Att så ett frö är nog inte så svårt som man egentligen tro, om jag ha lite av mammas gröna fingrar så borde jag klara av vår trädgård, mamma klarar av att plantera det mesta, allt hon puttar ner i krukor blir en stor djungel i slutändan...  Så tänker försöka gå in i detta med ett leende på läpparna o massor av hopp :)


Nått som är väldigt bra att göra och även lite kul tycker jag som gillar att skriva o vara organiserad, är att man gör en såplan, man skriver ner vilka plantor man planterat och var, sen kan man hålla koll på var man haft grönsakerna år efter år så man inte ha samma grönsak på samma plats hela tiden, man får även koll på vad man planterat. 
Detta kan man även göra med träd, blommor, perenner m.m. så man vet när man planterat trädet, vilken sorts äpplen det skall bära frukt med och om 10 år så vet man hur gammalt det är.
Där kan man även skriva ner datumet på när man planterade fröt/plantan och när den började växa och bära frukt. Bra att skriva så har man koll på växterna som man ska sätta året efter hur lång tid det tog innan man kunde skörda så kan man planera tiden lite bättre. 


Så och sätta

Som nybörjare ska man inte dra sig för att det verkar krångligt - att så och sätta är den bästa trädgårdsskolan egentligen, man lär ju sig av sina misstag så då vet man till nästa gång vad man gjort för fel och att man lyckas bättre nästa gång. 
Och på en säsong får man mängder med kunskap, men ett tips är att inte ta vatten över huvet för då finns risken att man tröttnar, så börja lite försiktigt men va lite vild o galen här o där så får du både sånt som med säkerhet kommer att växa upp och sen får du ett leende på läpparna när du lyckas med det galna oxå :)
Det är även en härlig känsla att plocka in det man ha skördat själv och smaka den första moroten, grilla den första majsen och sätta blommorna i vatten på köksbordet.

För att kunna sätta igång att så frö så behöver man bara några fröpåsar, krukor (såpinnar) och såjord.

Man kan oxå använda blomjord men man har en större chans att lyckas med sådden om man använder såjord. Såjorden är snällare mot fröet som lätt kommer igång att gro. För mycket näring gör att fröer gror långsammare.
Man kan komma ihåg so m grundregel att ju mindre fröt är desto högre upp skall de ligga i jorden. 
För att man ska få bra plantor ska de varken vara för varmt eller för kallt, för ljust eller för mörkt.... så lycka till   ;) 


Krukor

De mest snabbväxande fröerna behöver man sällan skola om, utan dom kan man så direkt i lite större kruka för utplantering i grönsakslandet när frosten är förbi. Ett krukset är perfekt för sådd av t.ex squash, majs, pumpa och melon. De kan oxå användas till lite större sommarblommor.
Små plastkrukor är oftast enklast att använda sig av när man sätter frön för att de håller fuktigheten bra. De är oxå billiga och lätthanterliga.
För sena sådder (från april och framåt) är oxå fiberkrukor ett bra alternativ.

Plus och minus med olika krukor

Krukor
Plus
Minus
Terrakotta
Snygga
Långlivade
Torkar ut fort
Tunga
Utrymmeskrävande
Ömtåliga
Plast
Lätta
Tvättbara
Billiga
Håller fukten bra
Kanske inte så snygga
Fiber
Miljövänliga
Nedbrytbara
Rötterna kan växa genom krukan
Torkar ut lätt
Lämpar sig bäst för snabba frösorter
Tidningskrukor
Billiga
Nedbrytbara
Pyssliga att tillverka
Kan falla isär om de blir för blöta
Lämpar sig endast för snabba frön.

Minidrivhus

Skaffa gärna ett praktiskt minidrivhus med plastlock, ett enkelt allt-i-ett alternativ för nybörjare och även erfarna. Det gör det enklare att hantera krukorna när de ska flyttas, locket gör att jorden behåller fukten bättre och att temperaturen höjs ett snäpp.


Minidrivhus med briketter

Om man inte vill hålla på med jord så an man istället så i en torvbrikett. Detta är smidigt och ett miljövänligt sätt att så mellanstora och lite större frön, som bönor som är enkelt att så ett o ett. 
Låt torvbriketten ligga i vatten och dra till sig fukt i 10-20 minuter innan du sår. När torvbriketterna sväller upp bildas ett hål i mitten där man stoppar ner fröet. När plantorna har vuxit till sig kan de planteras direkt i rabatten, grönsakslandet eller omskolas till en större kruka. 


Pluggbox

Med en pluggbox går det snabbt att dra upp många frön till små söta plantor. Locket gör de lättare att hålla fuktigheten på en jämn nivå och underbevattning minskar risken för uttorkning. De sista dagarna är det en fördel att hålla plantorna något torrare eftersom det stimulerar rottillväxten och gör att jorden håller ihop bättre. När plantorna sen är klara för omskolning är det lättare ploppa upp pluggarna genom att trycka ner den övre delen av pluggboxen i den undre. 

Mjölkkartong / Tidningskrukor

man kan även så i en gammal mjölkkartong eller andra överblivna förpackningar man har hemma. Tänk bara på att diska rent förpackningen väldigt noga, annars finns det risk för bakterier och sjukdomar som kan
infektera jorden. Man måste även tänka på dräneringen genom att man t.ex klipper hål i kartongens bottenhörn. Och även att kartongen bryts ned, så man ska bara använda mjölkkartonger till sådder som växer snabbt. 
Man kan även göra egna av tidningspapper,. Det man ska tänka på då är att kan falla isär om de blir för blöta och att man ska ha snabbväxande frön i dom då de bryts ner. Kan även vara lite trixiga att tillverka. Så tålamod är en bra ingrediens. :) 


Etiketter

Nått man absolut inte får glömma är ju att skriva etiketter med vad man sått på krukorna. Ett alternativ är att man sätter ner en sticketikett för varje ny frösort man sått. 
Skriv namn på plantan den skall bli och även datum när den planterades så man har lite koll om det inte kommer upp nått ur jorden. 

Vilka fröer ska jag förodla?

Grönsaker och sommarblommor som har lång utvecklingstid behöver förodlas för att hinna blomma och ge skörd under vår relativt korta svenska sommar. 
Men det står på fröpåsarna om växen skall förodlas och lämplig tid för sådd. Vissa fröer kan både förodlas och direktsås utomhus. Förodling lämpar sig då bäst i kallare klimat, som i norra Sverige och på Småländska höglandet.


När kan jag börja så?

Redan i januari/februari är det dax att så frö med lång utvecklingstid såsom selleri, purjolök, aubergine, chilli och paprika. Bland sommarblommorna är palettblad, pelagon, sommarljus och verbena först ut.
Men det är mars och april som är de stora så-månaderna för er som vill förodla. Men att så för tidigt är inte heller bra, då riskerar man att få rangliga och klena plantor så följ anvisningarna på fröpåsen.


Om man sätter ett frö från en tomat eller äpple eller dyl, så är det inte säkert att det blir samma frukt som kommer upp, jo en tomat blir en tomat men det blir inte nödvändigt en cocktailtomat om du satte det, din cocktailtomat kommer från en planta som man ympat från grundplantan och det kan vara en tomatsort från den som växer upp.  

Omskola

När plantan växt till sig i sin såkruka och fått 2-4 bladpar utöver de första små hjärtbladen (dessa vissnar oftast efter en tid) så ska plantan flyttas över till en liten större kruka. Det är denna flytten från en mindre kruka till en större som kallas omskolning.
Sätt en planta i varje kruka även om de stått flera tillsammans i såkrukan, breddsådda plantor (betyder att man sår många frön över en större yta istället för några enstaka frön i varje kruka, passar basilika, plocksallad, prydnadsgräs och lobelia) ska sättas 4-5 stycken tillsammans i varje kruka.
Denna gång använder man gödslad jord som till exempel blomjord. Kraftväxande plantor kan behövas omskolas två gånger.


Gödsla 

Man bör vänta med näring till ca 2-3 veckor efter omskolningen. Plantan ska ha etablerat sig i sin nya  större kruka och tillväxten satt fart. Man bör börja med att tillsätta en svag dos flytande näring i vatten och sedan öka successivt.


Flytta ut

Plantor som förodlas kan flyttas ut när risken för frostnätter är över. De varierar över landet, från slutet på
maj i söder till mitten av juni längst i norr.
 

Vänja sig

Men innan plantorna kan flytta ut bör de får vänja sig lite vid utelivet, det vill säga varierande temperaturer, sol, regn och vind. Sätt ut plantorna allra först i korta stunder i skuggan och öka tiden under några dagar.
Därefter kan man plantera ut dom i rabatter, grönsaksland och krukor.


Från frö till rabatt

 1. Ta fram en sålåda eller krukor. Du behöver även såjord, frön (självklart) en vattenkanna och gärna en sprayflaska med vatten. 
 2. Fyll botten av sålådan/krukan med 2-4 cm såjord, ju större frö desto mer jord.
 3.  Tryck till jorden lätt (använd t.ex undersidan av en kruka eller locket till sålådan)
 4. Så 2-4 frön i varje kruka eller lägg ut fröna jämnt över ytan (breddsådd). Men ju större frön desto färre i varje kruka. 
 5. Täck med såjord 0,5-1 cm (kolla bara fröpåsen först för vissa frö är ljusgroende och ska inte täckas)
 6. Spraya jordytan med vatten och vattna även på fatet alt. i sålådans botten. 
 7. Lägg locket på drivhuset eller täck med plast. 
 8. De flesta frön gror bäst i rumstemperatur (ca 20 grader) 
 9. När bladen tittar upp måste sådden stå ljust, gärna i fönsterkarmen. 
 10. Ta av drivhuslocket för att lufta om det bildas kondens. När plantorna fått sina hjärtblad, plus de första karaktärsbladen (dvs. två hjärtpar) behövs inte locket längre. 
 11. Vattna noga! Jorden får inte torka ut för hårt men den får inte heller vara för blöt. 
 12. När plantorna fyller ut sårkrukorna ska de omskolas. 
 13. 2-3 veckor efter omskolningen kan du börja gödselvattna så smått. 
 14. Plantor som växer riktigt mycket kan behöva omskolas en andra gång.
 15. När frosten är förbi så börja lite smått att sätta ut plantorna. 
 16. Plantera ut dina växter i rabatter, krukor och grönsaksland.  

Det viktigaste man ska tänka på när man plantera och planera trädgården är: 

 • CC-mått 
 • Växtens slutstorlek, så man inte behöver flytta plantan sedan
 • jordsorten plantan vill ha/behöver
 • sol
 • skugga
 • enkelt att vattna

Temperaturer

Om man vill vara riktigt petig så kan man ta tempen på jorden när man direktsår i trädgårdslandet. 
Ärtor, rädisor, morot och spenat kan t.ex sås redan när jorden håller ca 5-7 grader. Till de mest känsliga hör bönor och squash som kräver en jordtemperatur på minst 12 grader, helst uppemot 20. Däremot bör sallad inte sås när jorden är varmare än 20 grader. 
Detta kan man kolla med en jordtermometer.  


Kryddor

En del kryddor är ettåriga och kan sås direkt på växtplatsen, eller köpas förodlade och planteras ut. De perenna (fleråriga) plantera du som färdiga plantor från kruka. 
Det viktigaste när du odlar kryddväxter oavsett om du väljer att anlägga en kryddgård med raka rutor, odla kryddor i blomsterrabatt, i krukor eller i pallkrage så är det att välja en solig plats. Plantera ut kryddorna i maj-juni, när frosten är över. De perenna kryddorna klipps ner på våren. 

Att odla på friland

Steg 1
ta loss plastkrukan från plantan och sätt ner i jorden, plantera gärna i ny jord.

Steg 2 
tryck till runt plantan och vattna rejält.

Steg 3
Tillför gärna hönsgödsel vid plantering och sedan ca 1 gång/månad. Men tänk på att inte gödsla för kraftigt, då växer de för fort och smakar mindre. 

Att odla i kruka

Steg 1
Välj en kruka med hål i botten så att överflödigt vatten an rinna ut. 
Lägg ett lager med lecakulor i botten och fyll på med jord. 

Steg 2
Sätt ner plantan, fyll upp ed jord och tryck till runt om plantan. Vattna rejält

Det som skiljer sig när man odla i kruka är att man måste vattna oftare och om det är en perenn så kan du ta in krukan för vinterförvaring. 


Låt grönsakerna byta plats

Man kan låta grönsakerna byta plats i trädgårdslandet, om man delar in grönsakslandet i 4 delar så skiftar man varje del varje åt ett steg åt gången. På detta sättet så sprider man ut näringsförbrukningen då olika grönsaker kräver olika mycket näring. 

 • Vitkål, blomkål, broccoli och purjolök kräver mest näring. 
 • Lök, rödbetor, selleri, potatis, mangold och isbergssallad behöver mindre näring.
 • Morötter, huvudsallad, dill, persilja och rödbetor kräver minst näring. 
Finns flera olika exempel på hur man gör denna flytten beroende på vilka grönsaker man har. 

Lök

När du sa plantera (blom)lökar så gör du det under hösten om de ska blomma till våren. Följ de planteringsråd för varje sort som står på förpackningen. De lite större lökarna kan man vänta med att köpa tills de rear ut dom på hösten så sparar man några kronor så länge man sätter dom innan kärlen kommer. Så våga er på att sätta era egna plantor, det är en mysig försmak på sommaren att se de växa upp små plantor på fönsterblecket som man själv stoppat i jorden.


Info kommer från kursen "Bli din egna trädgårdsmästare" och från Blomsterlandets hemsida. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar