fredag 18 oktober 2013

Trädgårdskurs Del 3 av 6 Plantera träd och buskar

Nu va det åter dax att vässa pennan och börja anteckna så man får kramp i fingrarna :) denna gången var det om hur man planterar buskar och träd och vad man bör tänka på.

Det viktigt att man funderar på lite olika saker innan man sätter spaden i marken:


 • Vad vill jag ha för träd/buske?
 • Vart sa jag ha den? Skugga, insynsskydd, färgklick, prydnad.....
 • Hur ser det ut runt omkring på denna platsen? 
 • Hur stort blir trädet och vilken omfång har busken? 
 • Vad har jag för jord på denna platsen? 
 • Hur är rötterna på trädet/busken? Förstöra grund, fasad, avloppsrör.....
 • Klarar trädet eller busken vårt klimat? 
 • Fruktträd - vilka frukter vill jag ha och när ska jag skörda? 

När man ska plantera är det viktigt att man börjar i god tid innan utplanteringen ska äga rum så man inte står i butiken o tar första bästa träd som ser fint ut och sen kommer man på att man bor i en lägenhet och trädet blir 8 meter högt..... 

Ska man börja anlägga en ny trädgård kan det vara bra att man går in hos länsstyrelsen och 

skriver ut sin tomtgräns, sen kan man rita av den på ett smörpapper och göra en planskiss
över hur man vill ha trädgården och vilka växter man vill ha var.


Nått som oxå är bra och lite kul för framtiden är som jag skrev i förra avsnittet att man skriver en såplan,  för dagbok över vad man sår och planterar, där man även kan skriva ner lite tankar, idéer för framtiden och hur det har gått. Säljer man huset sedan kan detta vara en kul bok att föra vidare till nästa ägare. 


Hur mycket plats finns det för odling av fruktträd och plantor? 

Vissa typer av träd och plantor kan växa i decennier och bli mycket stora och omfångsrika. En del är höga och smala medans andra är låga och  breda. 
Ta hänsyn till hur stora träden blir när de är fullvuxna och hur de gör sig i trädgården och passar vid ditt hus. Om du planterar trädet där, kommer det då skugga andra träd och buskar eller nån uteplats om 5 år? Kan rötterna orsaka skada på rör, husgrund, plattläggning m.m. 
Tänk oxå på mängden av frukt eller plantans skönhet i förhållande till placeringen. Vissa fruktträd är otroligt vackra och kan väljas inte bara för fruktens kull utan oxå för deras otroliga blommor t.ex granatäpple eller aprikos.


Man ska oxå tänka på när man är i butiken och väljer sitt träd hur det ser ut. 
Kolla om stammen är rak. Den kan vara krokigt planterad men det gör inget men är den sne mitt på stammen så kommer den att växa snett därefter i framtiden. 
Man ska även kolla på både buskar och träd hur många grenar som sticker upp på stammen/roten. Kan nu välja mellan en buske/träd med 3 eller med 6 grenar så tar man ju den med 6 för då är det mer som växer upp och den blir tätare.
Kolla oxå så att det växer i en rund ring så det inte bara finns grenar på vänstra sidan av busen/trädet för de tar tid innan de börja växa på andra sidan och då ser det skevt ut. 
Ska man däremot ha ett spaljeträd så ska man välja de träd som är lite plattare med grenar som växer mer åt sidorna, för då ska man binda upp dom åt höger o vänster så då passar de perfekt. 


Bästa tiden för att plantera fruktträd eller plantor är från sent på hösten till tidig vår när temperaturen är låga.
Barrotade rötter är mycket känsliga för uttorkning och måste skyddas mot sol och vind. 
De ska planteras ut så fort som möjligt när du får hem dom. Man kan jordslå dom tillfälligt i lucker, fuktig jord. Låt dom stå och dra vatten i en hink i några timmar innan du planterar dom. det är inte lika bråttom med krukodlade växter att få ner i jorden men se till så att krukjorden aldrig torkar ut. Ge dom bara en rejäl rotblöta innan planteringen. 


Börja gräva.... 

När man har funderat ut vad man vill ha för träd, till vilket syfte man vill ha det och även platsen, så är det dax att sätta spaden i marken och gräva en stor grop. Gropen bör vara 2-3 gånger bredare än behållaren som plantan befinner sig i och gärna lika djup som rötternas längd. Man brukar behöva gräva en grop på cirka 60-80 cm i diameter och ungefär 60 cm djup.
De flesta växter gillar mullrik jord. Blanda därför upp alltför lerig eller sandig jord med torv, barkmull, planteringsjord eller kompost. Luckra sedan försiktigt upp jorden inne i gropen och i botten så inte rötterna stöter på en ogenomtränglig vägg som bara samlar vatten. 


Plantera

Placera växten i gropen. Bred ut rötterna ordentligt om ni har en barrotad växt. Och kolla på hur rötterna är på en krukodlad växt (gör gärna detta i butiken redan). Har det blivit en trasslig snurra så har växten stått väldigt länge i krukan, då måste man reda upp denna lite och även klippa bort lite av de för annars tror växten att den fortfarande står i krukan och rötterna breder inte ut sig ordentligt. Så reda  upp hävan och sätt ner den i gropen. 
Fyll på med jord, lättast är om man är 2 personer och ena personen håller i växten och den andra fyller på med jord. Trampa till så att växten står stadigt, sätt gärna ner stödpinnar runt ett träd så det inte välter i blåsten, tänk på att pinnen inte ska gå upp i kronan. Vattna och fyll på resten av jorden när vattnet runnit undan och jorden sjunkit ihop. Täcker man jorden med torv, täckbark eller gräsklipp hindrar uttorkning och ogräs. 


Fruktträd

 1. Planteringsgropen måste vara bred och djup, fråga gärna där ni köper trädet om det är något speciellt man måste tänka på med just det trädet. Köper man träd märkta med "E-planta" är de virusfria. 
 2. Förädlingsstället (det syns som en förtjockning längst ner på stammen) ska vara ovan jord, man brukar säga att man inte ska täcka med jord högre upp än krukans jord. 
 3. Stötta trädet med en stör (stor pinne) och fäst det med uppbindningsband. Tänk på hur vinden går om man kanske behöver ha 2 pinnar som håller trädet rakt mellan sig. 
 4. Skydda stammen med ett gnagskydd och tänk på när vintern kommer med mycket snö så kan djuren klättra på snön o komma högre upp än vanligt. 
Det är viktigt att tänka på att alla äppelträd pollinerar inte sig själva utan då behöver man flera äppelträd runt omkring. 

Bärbuskar

Bärbuskar vill ha öppen jord och god tillgång på näring. Gräv en grop i förhållande till plantan men runt en 40 cm djup och 60 cm bred. Plantera inte växten för djupt utan sätt den i marknivå. 
 • Hallon planteras på 50 - 70 cm avstånd i rad. Stötta dom gärna med en pinne. Och plantera inte för nära grönsakslandet då Hallon sprider sig med rotskott.  
 • Krusbär och Vinbär planteras med 1 - 1½ m mellan buskarna, låt plantan bli genomvattnad medans du gräver gropen.
 • Blåbär ska planteras i kalk fattig jord (pH 4-5). Den bör samplanteras med en annan blåbärssort för pollineringens skull. Låt den bli ordentligt genomvattnad innan plantering. Blanda gärna jorden med rhododendronjord eller naturell torv.  Vattna rejält. 
 • Vinrankor skall planteras mot en spaljé på söder vägg eller i ett växthus. 
 • Björnbär blir bäst om man spaljera på staket eller sätter mot en spaljé i söderläge, ha man igen spaljé så kommer den breda ut sig och gräva ner sina grenar i gräsmattan. 
 • Rabarber trivs bäst i mullrik jord. 


Odla citrusträd för att äta hemma 

 

Man kan odla dvärgcitrusträd hemma som har glansiga vackra blad, väldoftande blommor och goda exotiska frukter. Men det är ingen barnlek att odla dom inomhus, det allra bästa sätter är att ha dom inomhus under vintern och sedan flytta ut dom över sommaren. 
Välj ut ett dvärgträd som blir ca 90-150 cm högt så blir det lättare att hantera. 
Basregler för odling

Behållare - Välj en lätt kruka för att underlätta flyttningen eller sätt den på hjul. Ta en 25-30 cm kruka till ett 1 årigt träd, respektive en 35-40 cm kruka för ett 2-3 årigt träd. Undvik att plantera ett litet träd i en för stor kruka och försäkra dig om att det finns hål för dränering.

Belysning - För att växa och trivas så bra som möjligt behöver ett citrusträd 8-12 timmar sol dagligen, ett växthus passar därför utmärkt. I vårt nordligaste klimat placeras trädet i ett fönster i syd- eller sydvästlig riktning för att få ljus på vintern och där behövs även speciallampor.

Bevattning - Citrusträd vill varken ha för torr eller för fuktig jord så lagom är det som gäller. Vattna rikligt och låt sedan jorden delvis torka ut men låt inte träden börja vissna. Låt aldrig krukorna stå i vatten!

Fukt - Frånvaron på fukt på vintern försvårar väsentligt inomhusodlingen av citrusträd. Spraya plantorna, använd luftavfuktare om du verkligen är seriös eller sätt krukorna över vattenfyllda kärl. Håll dom på långt avstånd från både värmeelement och kyla vilket är jätte enkelt om de står i ett fönster :P 

Gödsling - Så långt som det är möjligt ska man använda sig av citrusgödselmedel som innehåller spårämnena järn, zink och mangan. De flesta organiska citrusgödselmedel saknar detta, då kan man tillsätta sjögräsgödsel. 
Men läs på förpackningarna. Medans träden står inomhus ska man använda endast halva mängden gödsel. 

Blommor och frukt - Normalt så blommar citrusträden mest på våren. men det är inte ovanligt att plantor har enstaka blommor året om. Det är vanligt att citrusträd blommar och bär mogen frukt samtidigt.
Blommorna pollineras med hjälp av vinden och de funkar ju inte inomhus så då får man skaka dom ordentligt för att pollineringen ska ske. 

Låt inte frukten mogna första året utan låt all energi gå till att utveckla friska grenar och rötter. De tar 6-12 månader för frukt att mogna beroende på vilken art det handlar om. När är då frukten mogen kan man undra, ja tyngd och färg visar mognadsgraden men de bästa är att smaka på frukten. 

Årlig frukt - Flytta ut citrusträden så snart temperaturen ligger stadig över 4 grader C. Anpassa plantorna till utomhustemperaturen genom att ställa dom på en skuggig vindskyddad plats ett par timmar om dagen. Öka tiden gradvis tills du kan lämna dem över en natt. Samma principer som för härdning av skott gäller. På liknande sätt ställer du träden i skuggan ungefär 2 veckor innan du flyttar in dom på hösten för att vänja dom vid att få mindre solljus. 


Barrväxter

Krukodlade barrväxter kan planteras under hela sommaren. 
Övriga från april till början av juni och från lutet av augusti till början av oktober. 

Tag av krukan före plantering, riv av lite rotbitar för att förhindra rotsnurr (att växtens rötter fortsätter växa i en boll istället för att breda ut sig o växten tror att den fortfarande är i en liten kruka) Om växten har klumpnät, sätt då ner klumpen i planteringsgropen och lossa knutarna. Planteringsgropen bör vara dubbelt så stor som växtens klump. Vattna rejält vid planteringen och vattna sedan rikligt en gång i veckan efter plantering om vädret är torrt. 

Tänk på att en del av dessa växter inge går ihop med vissa fruktträd så kolla upp det innan ni planterar om ni vill ha frukt till sommar. 

Klätterväxter

Klätterväxter som ska växa mot en husvägg bör planteras minst 50 cm ut från husgrunden, närmare väggen kan det bli för torrt. Tänk på att klätterväxter är jättevackert över en hel husvägg men det förstör fasaden! Så bygg hellre en spaljé som den kan växa på. 

Klematis 

vill ha djup jord som är näringsrik och väldränerad. Plantera jordklumpen ca 10 cm under markytan. Lägg ren sand runt rothalsen så håller sig plantan fri från vissnesjukan. Beskär plantan cirka 30 cm över markytan vid plantering. 
Om klematis placeras i full sol bör några låga buskar eller perenner placeras framför, så får plantan det svalt och skuggigt vid rötterna. 

Övriga klätterväxter planteras på samma djup som i krukan.

Rhododendron

Jorden bör vara kalkfattig och humusrik (pH 4-5). Naturell torvmull är bra jordförbättringsmedel. Blanda upp den befintliga jorden ner till minst 60 cm djup och 80 sm på bredden. Tänk att den ska vara dubbelt så stor som omfånget på busken. Rötterna växer inte neråt utan de växer åt sidan så håll koll på vad ni har runtomkring. Plantera jordklumpen i jordytan och vattna rikligt. 
Rhododendron ska gödslas efter blomningen och på hösten och det bästa är att använda specialgödsel. 
Vi har flera rhododendron som tantan har planterat som är jättevackra, nästan alla står i väldigt fuktig, ibland nästan blöt jord, så dem trivs där iallafall. 

Rosor

När man planterar rosor är det viktigt att om det vuxit rosor på samma plats tidigare så byt ut jorden. 
Placera rosorna i en hink med vatten några timmar innan så de blir ordentligt genomdränkta. Placera förädlingsstället 7-10 cm under markytan. Men tänk på att där grenarna delar sig från stammen, det ska vara ovan jord! 
Kupa gärna upp med lite täckbark runt stammen. 

Prydnadsbuskar

Det går utmärkt att plantera buskar från tidiga våren till sena hösten. Numera är de flesta sorterna krukodlade så man kan plantera när det passar en själv. 
Sätt jordklumpen så att den är i nivå med jordytan och vattna rikligt efter plantering. Vissa buskar framför allt växter med långa årsskott, mår bra av att beskäras efter planteringen så att de förgrenar sig bättre. Kolla på växten som ni köper om det är en av dom. 

Prydnadsträd

Plantera dessa träden lika djupt som de står i krukan, ev ska förädlingsstället sitta ovan jord. Kolla det i butiken. 
Bind samman stammen med ett eller flera trädstöd och fyll på med jord runt omkring. Vattna ordentligt. 


Bambu 

är en växt som blir mer och mer populär, finns i flera färger och sorter. Men tänk på att deras rötter går ner överallt och är väldigt kraftfulla! Så planterar du Bambu, ha inga avloppsrör i närheten. 
Tänk oxå på att många sorter blommar först efter 30 år! Och när den blommat dör den.  

Plantera häck

Att plantera häck är inte så svårt men det är lite att tänka på och mycket vattning i början. 
 • En grön häck ger ett mjukt och vänligt intryck mot gatan, samtidigt som det ger insynsskydd, silar vinden och minskar bullret.  
 • En grön gräns mot grannen ramar in trädgården och ger en perfekt bakgrund till prydnadsbuskar och rabatter. 
 • Man kan även plantera häckar inne i trädgården för att skapa mysiga rum kring sittplatser eller för att dölja de mindre vackra delarna som kompost och soptunnor. 
 • Att rama in köksträdgården ger lä och på en varmare plats ökar förutsättningar för en bättre skörd. 
Vilken typ av häck man väljer handlar både om personlig smak, ekonomi, vad som passar in där man bor, hur mycket tid vill man lägga och vart man bor i landet. 
Häcken kommer (förhoppningsvis) att stå på samma plats i många år och det är viktigt att välja rätt från början. 

Det första man bör tänka på är om häcken ska vara formklippt (vill man klippa häcken minst 1 gång/år) eller vill man att den ska få växa mer fritt? Skötseln för dessa två häcktyper skiljer sig nämligen åt. En fritt växande häck klipps bara ner en gång i början för att bli tät och fin, sedan låter man den växa fritt. En friväxande häck består i regel av växter med dekorativa bladverk och en vacker blomning som t.ex syren. Till skillnad mot en klippt häck tar den relativt stor plats, men den ger åt andra sidan ett naturligare och lummigare intryck. 
Som friväxande häck passar t.ex: prakthäggmispel, svartaronia, norskspirea, syren, korallkornell och goliatpoppel. 
 En formklippt häck klipps och formas från början för att grena sig och bli tät ända nerifrån. En klippt häck ser välskött ut och tar förhållandevis lite utrymme. Sköts den rätt blir den tät och snygg. 
Välj t.ex oxel, tuja, idegran, liguster, svartaronia, sibirisk ärtbuske, måbär eller häckoxbär. Vill man ha en låg häck passar boxbom och vill man ha en mycket hög häck välj goliatpoppel. 
Tänk på att Oxel, tuja, avenbok och idegran har genomgående stam och ska därför inte klippas på höjden förrän de nått önskad storlek. 

När man beställer en häck är det viktigt att tänka på vilken häck som passar den tänka platsen, det som spelar in då är

 • klimat (zon)
 • sol/skugga
 • jordmån
 • förekomsten av vägsalt
 • blåsig plats
I kalla delar av landet är det riktigt viktigt att tänka på härdigheten. Måbär, häckoxbär o sibirisk ärtbuske hör till de härdigare. 

Vintergrön eller lövfällande? 
Väljer man en vintergrön häck så har man fördelen att den ger insynsskydd även vintertid samt dämpar buller även då. Idegran och liguster är exempel på vintergröna häckar. Liguster finns även som lövfällande, den modellen är mindre härdig och passar bättre i de varma delarna i landet, så dubbelkolla att du får den du vill ha.
Lövfällande häckar ger ett vackert färgspel på löven innan de tappar dom. 

Blommande eller grön häck? 
Om man vill ha en blommande häck är det bäst att man väjer en som får växa fritt. Formklipper man en blommande häck klipper man bort det mesta av blomningen. 
En häck som blommar får ett extra prydnadsvärde och kräver minimalt med underhåll. Blommande häckar passar särskilt fint vid en mindre entréträdgård eller om man har en lantlig, lite romantisk stil på sin trädgård. De kan oxå vara snyggt att ha som avdelare inne i trädgården, särskilt de lägre sorterna som ramar in utan att skymma. Har man en stor trädgård som man vill fylla ut passar det att rama in trädgården med en större blommande och friväxande häck. Det gör oxå att man får en otrolig lättskött häck. 
Till lite lägre blommande häckar passar: ölandstok, låg rosenspirea och norskspirea.
Till lite högre häckar passar: praktspirea, vresrosor, prakthäggmispel och syren.
 Barrotade eller buskplanta? 
Det finns så kallade barrotade plantor som ofta säljs i 10-pack. Ska man plantera en lägre häck är detta ett bra exempel då det blir billigare och det är mer lätthanterligt än krukodlade plantor. Barrotade plantor etablerar sig snabbt och kommer igång att växa redan första våren. Barrotade häckplantor kan man plantera både på hösten och på våren. 

Krukodlade buskplantor kan planteras när som helst så länge det går att gräva i jorden. Krukodlade plantor är större och ger ett mer färdigt intryck med en gång. 

Man kan även köpa så kallad färdighäck som vid planteringstillfället är mellan 100 och 125 cm höga, då får man en färdig häck med en gång. 

Gå runt i villakvarten, hos vänner och bekanta och kolla vad som finns i häckväg, hittar man nån man gillar så fråga ägaren vad det är för häcksort. 


Tänk på att på många ställen i vårt avlånga land så an man lämna in sin frukt och så görs det must på den....  :)  Info kommer från kursen "Bli din egna trädgårdsmästare" och från bl.a Coops hemsida


2 kommentarer:

 1. Oj vad du är ambitiös! Du måste lära dig massor! Idag har jag räfsat löv, det är den enda trädgårdsvård jag sysslat med... :-)
  Hoppas ni får en trevlig helg! På tisdag kommer han äntligen hem, min gubbe... Wee!
  Kramar!
  /Malin i Bredabäck - en förort till Bottnansmåla

  SvaraRadera
 2. Ja lite vet ska hon väl lyckas få i mig ;)
  Hoppas du hade en bra kurs!!
  Ooo kul! Vi får ha en dejt sen när du blivit firad o vardagen ha kommit ifatt er :)
  Kram på dig!! // Malin i Gredeby :P

  SvaraRadera