måndag 14 oktober 2013

Hösten är här....


Nu märker man att hösten är här igen... temperaturen börja krypa neråt och vi börjar alla bära långärmat långbyxor, koftor o mängder med olika färgglada scarfsar. 
Hösten tillhör en av de fyra årstiderna, vår, sommar, höst och vinter och är övergången mellan sommar och vinter så att djur och natur hinner förbereda sig inför den kalla vintern, och även vi... brrr...


Årstiderna delas in på olika sätt; astronomiskt sätt så motsvarar årstiderna var sin fjärdedel av jordens omloppsbana runt solen. Våren börjar då vid vårdagjämningen ca 20-21 mars, sommaren har sin början vid sommarsolståndet ca 20-21 juni, hösten vid höstdagjämningen ca 22-23 september, och vintern vid vintersolståndet runt den 21-22 december. 

En kalendarisk indelning sker istället efter årets månader då vårens månader är mars, april och maj. Sommarens är juni, juli och augusti. Hösten är september, oktober och november och slutligen vintern är december, januari och februari.  Så egentligen ha vi haft höst i 1 månad nu men det tyckte man inte i början på september då det var riktigt skönt ute. 

Sen har vi även en modernare indelning som SMHI använder sig av bland annat, vid den klimatologiska årstidsindelningen börjar våren när dygnsmedeltemperaturen är stigande och ligger mellan 0 och 10 grader C, sommaren när temperaturen varaktigt är över +10 grader C. Hösten kommer när dygnsmedeltemperaturen är fallande och ligger mellan 0 och 10 grader C och till slut vintern, den kommer då dygnsmedeltemperaturen är varaktigt under 0 grader C.


Ordet höst betyder skörd och är besläktat med "hösta" och "inhösta", som på svenska betyder samla eller hämta in. Och nu är det ju fullt med äpplen, pumpor, svampar ja jag vet inte allt som är redo att plockas och tillredas. Så ut o skörda! 
Hösten är alltså ursprungligen skördetiden. 

Om hösten så förbereder sig växterna för vintervilan och lövens färgskiftning är ett säkert tecken på att hösten är på väg. Vissa träds löv påverkas av vädret, speciellt Aspar, ju mildare och regnigare höst - desto gulare löv, och ju torrare och kallare desto rödare. 
Även höstdimma är ett tecken på att nu är hösten här. Höstdimman beror på högtryck och bildas under natten genom att luften vid arken kyls ner. Ju längre tid luften kyls under natten, desto längre tid varar dimman som skingras på morronen när luften värms upp igen. 
Så vill man ut o fota coola naturbilder så gäller det att vara uppe med tuppen :) 
Själv tycker jag att det är vackert när dimman kryper fram över marken och man känner hur kylan kryper sig uppåt... nästan lite spöklikt... :P 
Och glöm inte att snart är det Halloween så dax att välja ut en pumpa och köpa hem godis till alla spöken o häxor som kommer och knackar på... Inga kommentarer:

Skicka en kommentar